Pakopelien kehittäminen käynnistyi nuorten työpajoissa
Nuoret ovat tärkeässä roolissa hankkeessa kehitettävien pakopelien syntymisessä, sillä yhteiskehittämisen tavoitteena on luoda kohderyhmää kiinnostava ja puhutteleva peli, joka on mahdollisimman paljon nuorten omien ideoiden mukainen.
Ensimmäisessä työpajassa syvennyttiin toiveisiin ja haasteisiin itsenäiseen asumiseen liittyen.
”Työpajassa me tutustuimme hankkeeseen ja siihen, mitä pakopelit ovat ja mitä olemme lähdössä yhdessä tekemään. Osallistujat pohtivat myös omia tavoitteitaan”, kertoo Nuorten Akatemian projektipäällikkö Sonja Hämäläinen.
Tavoitteena on, että prosessiin osallistuminen on nuorille kiinnostavaa, mielekästä ja palkitsevaa. Seuraavalla kehittämiskerralla ryhmä menee pelaamaan pakohuonepeliä. Tavoitteena on paitsi saada kokemus pakopelin pelaamisesta, myös analysoida pelin juonta, tavoitetta ja tehtävien rakennetta.
Lue lisää aiheesta tästä artikkelista.
Kehittäjänuoret ja ammattilaiset ovat yhtä mieltä itsenäisen asumisen kipukohdista
Pakopeli itsenäisyyteen -hanke toimii Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa (SOILA) -koordinaatiohankkeen alla. SOILA-hankkeiden tärkeä innovaatio on ottaa asiakkaat – lapset, nuoret ja vanhemmat – mukaan kehittämistyöhön. Nuorten Akatemialla on pitkä kokemus nuorten osallistamisesta kehittämisprosesseihin.
”Nuorten Akatemian Pelilabra-malli on hyötypelin yhteiskehittämisprosessi, jossa peliä kehitetään yhdessä kohderyhmien kanssa luovia ja vuorovaikutteisia menetelmiä hyödyntäen. Kun kehittämistyö etenee siihen pisteeseen, että saadaan valmiita tehtäviä, niitä testataan lastensuojelulaitoksissa asuvien nuorten kanssa”, Hämäläinen kertoo.
Osallisuuden ja käyttäjälähtöisyyden varmistamiseksi on tärkeää, että nuoret ovat konkreettisesti mukana kehittämässä heille suunnattuja tukipalveluja. Heidän näkemyksensä ja kokemuksensa takaavat sen, että pelit vastaavat todellisiin tarpeisiin ja ovat aidosti hyödyllisiä.
Hankkeen ensimmäisenä toimenpiteenä on tehty nuoria itsenäiseen asumiseen ohjaaville ammattilaisille suunnattu alkukartoitus. Ensimmäisessä työpajassa huomattiin, että nuoret ja ammattilaiset olivat yhtä mieltä siitä, mitkä asiat itsenäisessä asumisessa haastavat.
”Osallistujat pystyivät näistä haasteista vielä tarkemmin kuvaamaan, millä tavoin ne heidän näkökulmastaan arjessa näyttäytyivät, mikä niistä teki hankalaa sekä millaisia taustasyitä haasteisiin ehkä liittyi”, Hämäläinen tarkentaa.
Pakopeli itsenäisyyteen on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jonka toteuttajina ovat Diak ja Nuorten Akatemia. Hankkeessa kehitetään itsenäisen asumisen teemoihin liittyviä pakopelejä, joiden pelaamisesta voisi olla hyötyä lastensuojelulaitoksista itsenäistyville nuorille. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde, Hoivatie, Oulun seudun nuorisoasunnot OsNa, Sivakka-yhtymä ja Auta Lasta ry.